Saopštenje za medije Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović sa saradnicima iz kriznog štaba koje je formilo Ministarstvo, tokom  dvodnevne posjete obišao je povratnike u poplavljenim područjima Doboja, Odžaka, Bijeljine, Zvornika,Bratunca i Vlasenice.

Tom prilikom susreo se sa povratnicima poplavljenih naselja Pridjela, Podkamena, Usore, Ševarlija. Također ministar Osmanović posjetio je klizišta u Opštini Usora, kao i mjesnu zajednicu Vukosavlje gdje je sa načelnikom obišao mjesnu zajednicu  Modrički Lug, koja je najviše stradala u tom području , a preko 70% domaćinstava ostalo je bez vodosnabdjevanja. U ovoj mjesnoj zajednici uništene su putne komunikacije i više stotina kuća je poplavljeno,  pet potpuno srušeno.

Na području Odžaka ministar se susreo sa načelnikom Opštine koji ga je upoznao sa teškom situacijom na tom području, gdje je čak iz šest sela stanovništvo iseljeno.

Na terenu je konstatovano da na području Odžaka i Vukosavlja postoji velika potreba za stočnom hranom, kao i dezinfekcijom objekata,  ali i zemljišta.

U povratničkim naseljima Bijeljine i mjesne zajednice Janja, održani su sastanci sa predstavnicima povratnika koji su u vrlo jasnom zahtjevu iznijeli svoje prioritete; da se u narednih deset dana izvrši nabavka sjemenskog materijala kasnih sorti, te đubriva i goriva kako bi se sačuvala poljoprivredna sezona u tom kraju.

U opštini Zvornik upriličen je sastanak sa načelnikom, predstavnicima povratničkih zajednica i predsjednikom Skupštine. Na sastanku je konstatovano da u tom području najveći problem predstavljaju uništene putne komunikacije, klizišta koja i dalje predstavljaju prijetnju, kao i poplavljenih objekti.

Na području Zvornika, Bratunca i Konjević polja konstatovano je da je najveći problem što je stradao veliki broj poljoprivrednih gazdinstva.

U toku obilaska navedenih područja podjeljena je interventna pomoć u higijenskim potrepštinama, alatima i zaštitnoj opremi, kao i stočna hrana.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas će analizirati situaciju i prikupljene podatke na terenu kao i podatke  prikupljene u proteklima danima u kriznom štabu i na osnovu toga donijeti mjere koje će Ministarstvo poduzeti u okviru svoje nadležnosti.Također, planiran je sastanak sa vladinim i nevladinim sektorom kako bi se ostavrilo koordinirano djelovanje prema povratničkim zajednicama.

Krizni štab Ministarstva obezbjedio je i inžinjere koji su obišli Bratunac, Zvornik , Vlasenicu i Srebrenicu kako bi se sagledale posljedice prije svega šteta nanesenih putnim komunikacijama i stambenim objektima te u odnosu na potrebe usmjerile aktivnosti Ministarstva.

Share: