Osmanović: Popraviti kuće i ponoviti sjetvu na poplavljenim područjima

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u narednom će periodu u saradnji s vladinim i nevladinim organizacijama iz BiH i svijeta pokrenuti dva projekta da bi se što hitnije pomoglo izbjeglim osobama kojima su u posljednjim poplavama oštećeni domovi.

Potvrdio je to danas u Sarajevu federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, nakon što je održao sastanak s predstavnicima više od 20 stranih međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija - UNDP-a, UNHCR-a, UNICEF-a, USAID-a, Side, TIKA-a, OIC-a, Islamic Reliefa, Norveške narodne pomoći, World Visiona, Care Internationala i drugih.

On je precizirao da je riječ o izbjeglim osobama koje su od 1992. do 1995. godine protjerane iz svojih domova, u koje su se nakon rata vratili, a sada su ponovo doživjeli sudbinu da moraju napuštati svoje domove.

Naglasio je da će pomoć biti pružena u okviru dvaju projekata - popravke domova koji nisu u potpunosti uništeni, već samo oštećeni, te nabavke sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i nafte da bi mogla biti ponovljena sjetva određenih kultura.

Osmanović podvlači da je nedavno u Janji održao sastanak s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika, koji su dostavili specifikaciju neophodnih sjemenskih količina i ostalog materijala potrebnog za ponovnu sjetvu.

- Ovo se odnosi na područje Janje i Bijeljine, s obzirom na to da smo tu dobili garanciju kvalitete zemljišta. Za taj će projekt biti potrebno izdvojiti oko 300.000 KM, a riječ je o samo nekim kulturama čiju je sjetvu moguće ponoviti od 1. do 15. juna - istaknuo je Osmanović.

Navodi da će isti projekt uslijediti i za Doboj i Vukosavlje te druga područja, nakon što tu bude ispitano zemljište te potvrđen njegov kvalitet za novu sadnju.

Drugim projektom predviđena je obnova oštećenih domova izbjeglih osoba. Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica već je danas uputilo na teren inžinjere koji trebaju pregledati objekte na terenu te utvrditi stepen njihovog oštećenja.

- Želimo s humanitarnim organizacijama da promptno pomognemo povratničku populaciju, jer su oni već dva puta u kratkom roku sve izgubili. Nismo se fokusirali na domove koji su potpuno porušeni, jer u tim slučajevima treba sačekati da se tlo smiri. Ovdje je riječ o sanaciji podova i zidova, te nabavci osnovnog namještaja i bijele tehnike - kazao je Osmanović.

Dodao je da će se u narednoj fazi razmatrati rješavanje pitanja potpuno porušenih domova, jer je za takve slučajeve nužno do zime izgraditi nove kuće.

Osmanović je kazao da još niko nema precizne podatke o broju izbjeglih i raseljenih osoba nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, te da su općine formirale komisije koje će se baviti tim pitanjem.

 

Share: