Ministar Osmanović u Milićima, Bratuncu i Srebrenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović danas je boravio u radnoj posjeti Milićima, Bratuncu i Srebrenici s ciljem obilaska privrednih subjekata u ove tri susjedne općine koji su uposlili ili će uposliti povratnike koristeći povoljna kreditna sredstva Turkish Ziraat banke i Razvojne banke Federacije BiH.

- Vlada Federacije BiH preko resornog ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba u ovom periodu nastoji staviti akcent na povratak mlađe populacije stanovništva, a prije svega na iznalaženje mogućnosti zapošljavanja. Realizovali smo jedan kreditni projekt s Razvojnom bankom Federacije BiH na području regije Srebrenica i tu se pojavio jedan dio značajnih privrednih subjekata od Zvornika i Bratunca do Vlasenice - rekao je Osmanović.

Federalni ministar je podcrtao kako se danas može vidjeti da ovi projekti daju rezultate u zapošljavanju mlade radne snage.

- Drugi projekt radimo s Turkish Ziraat bankom za cijeli prostor Republike Srpske. Razgovarali smo s predstavnicima privrednog subjekta "Cimos“, koji daje dobre rezultate u zapošljavanju povratnika - dodao je Osmanović.

Direktor “Cimosa” Azem Huremović kazao je da je ova firma, koja trenutno upošljava 102 radnika, jedna od rijetkih pozitivnih priča na ovom području. Ova firma, kako je naglasio, izvršava sve svoje obaveze prema zaposlenima i državi.

- Sačuvali smo radna mjesta, što je rijetkost, pogotovo u branši u kojoj se mi nalazimo, a dalje ćemo vidjeti da li će biti mogućnosti za neki novi rast - istakao je direktor “Cimosa”.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je kako je cilj sastanaka bio da se razgovara o izgradnji stambenih jedinica za povratnike, te o otvaranju novih radnih mjesta, kao i o drugim projektima u oblasti održivog povratka.

Nakon sastanka, ministar Osmanović, s načelnikom Srebrenice Ćamilom Duraković, obišao je firme "Ratan Sedia", "Cimos" i "Prevent".

Share: