Ministar Osmanović s načelnicom Općine Doboj Jug

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, načelnicu Općine Doboj Jug Jasminku Begić koja ga je informirala o stanju u ovoj općini nakon katastrofalnih poplava koje su nanijele veliku štetu stambenim i infrastrukturnim objektima, te putnim komunikacijama. Posebno velike štete pretrpjeli su privredni subjekti na području općine Doboj Jug.

Kako je naglasila načelnica Begić procjenjuje se da su štete nastale u ovoj općini oko 14 miliona KM. Stanovnici Doboj Juga, prema riječima načelnice, su suočeni i s velikim opterećenjem nakon što su dobili enormno visoke račune za električnu energiju koji su stvoreni usljed rada pumpi za ispumpavanje vode i utrošenu vodu za čišćenje.

Ministar Osmanović je istaknuo da će Ministarstvo u okviru svojih mogućnosti pružiti pomoć u refundiranju troškova električne energije i vode, te rekonstrukciji oštećenih puteva, i informirao načelnicu da je u pripremi i javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Komisije za izbjeglice kojim će se poplavljenim područjima koja su pretrpjela najveće štete omogućiti da se prijave za pomoć kako bi posljedice prirodne nesreće bile što više ublažene.

Share: