U Sarajevu potpisani ugovori o stipendiranju studenata-povratnika u RS

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović potpisao je danas u Sarajevu ugovore o dodjeli stipendija za akademsku 2012/2013. godinu studentima-povratnicima u Republiku Srpsku.

Riječ je o 264 studenta različitih fakulteta koji su zadovoljili uvjete postavljene u konkursu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica raspisanom u oktobru prošle godine. Prijave na konkurs predalo je 275 studenata.

- Ovo je prvi put da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na ovakav način želi pomoći i odati priznanje studentima-povratnicima iz Republike Srpske koji su u tom entitetu izvadili ličnu kartu i studiraju na nekom od fakulteta u BiH - istakao je ministar Osmanović pozdravljajući okupljene studente.

Potcrtao je da se ovakvim projektima ovo ministarstvo želi okrenuti mlađoj populaciji i mlađim bračnim parovima. Također je naglasio da je već pokrenuta inicijativa da se studentima-povratnicima koji završe fakultete u RS-u omogući završavanje pripravničkog staža u FBiH ili RS-u.

- Znamo kakve uslove života imaju ti studenti, te da nije svejedno finansirati studiranje djeteta ako su se roditelji vratili u Prnjavor, Doboj ili Zvornik u odnosu na Sarajevo ili Zenicu. Ta omladina prolazi kroz drugačiju situaciju, prvenstveno ekonomsku - smatra ministar Osmanović.

Studente je pozdravio i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić, naglasivši da je današnji čin poruka kako je znanje najveća čovjekova vrijednost te da je ovladavanje njim najbolja prilika da budu korisni sebi i svojoj zajednici.

- Na vama je presudna odlučnost da ovladate znanjem i da vam ono bude vodilja kroz život. Znanje briše razlike među ljudima, a veliki je onaj koji zna. Ono će vam omogućiti da budete ravnopravni gdje god da kročite - istakao je Škaljić studentima.

Stipendije su podijeljenje u dvije kategorije - prva za 150 studenata prve i druge godine studija od po 600 KM, te druga za 114 studenata treće i četvrte godine studija od po 800 KM.

Studenti dolaze iz regija Banja Luka, Doboj i istočna Bosna.

Share: