Ministar Osmanović primio delegaciju UAE

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata, na čelu s pomoćnikom ministra vanjskih poslova za međunarodne organizacije u Vladi UAE Tarikom Ahmedom.

Delagaciji predstavnika Vlade UAE i tri humanitarne organizacije iz ove zemlje (Fondacije Sheikh Zayed, Crvenog polumjeseca i Al-Sharika) ministar Osmanović je prezentirao projekte Ministarstva u čiju se realizaciju njihove organizacije mogu uključiti.

- Projekti koji već pokazuju dobre rezultate i koji će biti ključni u nastavku ove, ali i narednih godina, jesu izgradnja stambenih objekata za mlađe povratničke porodice, te farmi za proizvodnju pilećeg mesa, mlijeka, crvenog mesa i jagodičastog voća i povrća - rekao je Osmanović, informirajući goste da su zajednički projekti ovog ministarstva, vladinih i nevladinih organizacija izuzetno poželjni, te da udruživanje sredstava znatno uvećava broj korisnika čime se doprinosi opstanku povratničke populacije na svojim imanjima.

Ministar je obrazložio da na sve javne pozive Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica konkuriše više od 10 hiljada povratničkih porodica, najvećim brojem s potraživanjima koja se odnose na poljoprivredu i zanatstvo.

- Uspjeli smo pomoći značajnom broju raseljenih osoba da se vrate u svoj prijeratni dom, ali preostaje obaveza da im se pruži potpora u ostvarivanju uslova za dostojanstven život - dodao je ministar Osmanović.

Zahvalivši ministru na prijemu, članovi delegacije UAE su izrazili spremnost da učestvuju u zajedničkim projektima Ministarstva koji će, i na taj način, jačati odnose naših zemalja u svim sferama društvenog života. Ovom prilikom pozvali su ministra Osmanovića da posjeti UAE kako bi se konkretizirala buduća saradnja.

Ministar je zahvalio gostima na posjeti i dosadašnjoj pomoći koju su narod i Vlada UAE pružili Bosni i Hercegovini, te im za uspomenu uručio prigodne poklone. 

Share: