750 hiljada KM za zapošljavanje mladih povratnika

750 hiljada KM za zapošljavanje mladih povratnika

 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci.Edin Ramić danas je u Sarajevu potpisao i uručio ugovore za 75 povratnika sa visokom stručnom spremom radi obavljanja pripravničkog staža te ugovore za 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama, a koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja (start-up biznisi).

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ove programe provodi s ciljem zapošljavanja povratnika, posebno mladih obrazovanih kadrova, a na osnovu raspisanog javnog poziva. Za njihovu realizaciju u Budžetu za 2019. godinu osiguralo je sredstva u ukupnom iznosu od preko 750.000 KM.

“Ovim programima naš cilj je pružiti mladim povratnicima priliku da steknu prva radna iskustva i unaprijede svoja profesionalna znanja, ali i podržati njihove poslovne ideje. Kroz stečene reference, mogu lakše doći do poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada. Posebno nam je važan program start-up biznisa, gdje se mladim povratnicima sa poslovnim idejama osigurava finansijska podrška za njihovu realizaciju. Naš prioritet je zadržavanje i zapošljavanje mladih, kao temelja održivosti povratničkih sredina”,  kazao je federalni ministar Edin Ramić.

Naime, Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa visokom stručnom spremom, namjenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utiče na njihov ostanak u mjestima povratka, te je ove godine vrijedan 350.000 KM.

Program podrške start-up provodi se s ciljem jačanja početnih biznisa povratnika, a time i podsticanju samozapošljavanja/zapošljavanja povratnika. Ove godine poslovni subjekti će dodatno uposliti 28 povratnika, tako da je ukupan broj korisnika pomoći 74, za što je izdvojeno preko 400.000 KM.

„Ovo je primjer pozitivne saradnje institucija, firmi, javnih ustanova i udruženja građana u radu na stvaranju opće koristi za zajednicu. U proteklom periodu Ministarstvo je osiguralo obavljanje pripravničkog staža za ukupno 420 kandidata kod 164 poslodavaca, za što je ukupno izdvojilo preko dva miliona KM. Također odobrena su grant sredstva za 113 projekata start-up biznis u iznosu od skoro 950 hiljada KM. Stoga vjerujem da smo ovim, ali i drugim programima namjenjenim podršci zapošljavanju, doprinijeli ekonomskom jačanju povratničkih zajednica osiguravajući uslove za zapošljavanje više od 1200 povratnika na prostoru cijele BiH“, poručio je ministar Ramić.

Inače, pripravnici koji su danas potpisali ugovore su povratnici iz 25 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 28 poslodavaca, dok 46 povratnika koji imaju firme u početnoj fazi poslovanja su iz 19 bh.općina.  Riječ je o različitim start-up privrednim djelatnostima, od mladih IT kompanija, različitih tradicijskih i starih zanata u obradi kamena, metala i drveta, te prerade ljekobilja, proizvodnja zdrave hrane, kao i različitih oblika uslužnih djelatnosti, autoservisa i frizera, pa do privatnih stomatoloških i zdravstvenih ustanova.

Prijava na javni poziv