Dizdar u Mostaru: Značajna podrška za unapređenje zdravstvene zaštite, obrazovanja i sporta

Dizdar u Mostaru: Značajna podrška za unapređenje zdravstvene zaštite, obrazovanja i sporta

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je danas Univerzitet “Džemal Bijedić”, Kantonalnu bolnicu “Dr. Safet Mujić” i FK Velež u Mostaru. Tokom posjete, ministar Dizdar je sa rukovodstvima ovih institucija i kolektiva potpisao ugovore o podršci Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Ministar Dizdar je istakao važnost podrške povratnicima kroz sport, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Na Univerzitetu “Džemal Bijedić”, ministar Dizdar je razgovarao o značaju obrazovanja za povratničku populaciju i  mogućnostima daljnje podrške studentima povratnicima. Potpisivanjem ugovora, Ministarstvo je osiguralo sredstva za unapređenje uslova i kvaliteta obrazovanja.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić”, ministar je razgovarao sa rukovodstvom o potrebama bolnice i mogućnostima unapređenja zdravstvene zaštite za povratnike i raseljene osobe. Potpisani ugovor predviđa finansijsku podršku za izgradnju neophodne infrastrukture.

Posjeta FK Velež bila je prilika da se razgovara o ulozi sporta u integraciji povratnika i unapređenju povratničke zajednice. Ministar Dizdar je istakao da sport igra ključnu ulogu u socijalizaciji i zdravlju mladih povratnika, te da će Ministarstvo podržati aktivnosti koje promovišu sport i zdrav način života među povratnicima.

“Osigurali smo sredstva za tri temeljne institucije iz oblasti obrazovanja, zdravstva i sporta koje su već decenijama simboli društvenog djelovanja i podrške povratničkim zajednicama. Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” je ključni oslonac zdravstvene njege za povratnike Mostara, Stoca, Čapljine i šire regije. Univerzitet “Džemal Bijedić” je visokoškolska ustanova koja je omogućila visoko obrazovanje za veliku povratničku populaciju Hercegovine. Bez ove institucije veliki broj povratnika bi zbog visokih troškova studiranja u udaljenim mjestima zasigurno ostao bez fakultetskih diploma. FK Velež se još jednom pokazuje društveno odgovoran sportski kolektiv koji osigurava podršku i suradnju mladim povratnicima i povratničkim sportskim kolektivima kroz hvale vrijedan projekat koji imamo priliku podržati”, zaključio je Dizdar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prijava na javni poziv