Ministar Dizdar razgovarao sa igumanom manastira Žitomislići o podršci pravoslavnoj zajednici

Ministar Dizdar razgovarao sa igumanom manastira Žitomislići o podršci pravoslavnoj zajednici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastao se danas s igumanom manastira Žitomislić Danilom Pavlovićem kako bi razgovarali o pružanju podrške pravoslavnoj zajednici i očuvanju jednog od najvažnijih sakralnih spomenika Bosne i Hercegovine. 

 Ministar Dizdar je istakao važnost manastira Žitomislić kao kulturno-historijskog simbola te je naglasio da Ministarstvo prepoznaje značaj zaštite i promicanja vjerskih objekata koji svjedoče pluralnom identitetu države.

 „Podrška pravoslavnoj zajednici i manastiru Žitomislić nije samo naš zadatak, već i naša dužnost. Očuvanje bogate sakralne tradicije Bosne i Hercegovine je iznimno važno za sve nas. Ovi spomenici predstavljaju neizostavan dio našeg kulturnog nasljeđa i važno je da ih zaštitimo za buduće generacije,“ izjavio je ministar Dizdar. 

 Iguman manastira Žitomislić je ministru Dizdaru predstavio aktivnosti i projekte koji se realizuju pod okriljem manastira. Naglašeno je zajedničko opredjeljenje za daljom saradnjom kako bi se osiguralo očuvanje i obnova manastira, koji je kroz historiju bio i ostao važan duhovni i kulturni centar.

 Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nastavit će raditi na jačanju međuvjerskog dijaloga i podršci svim zajednicama u Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja zajedničke kulturne baštine i promoviranja suživota i međusobnog razumijevanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prijava na javni poziv