Ministar Ramić sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve

Ministar Ramić sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se s predstavnicima Srpske pravoslavne crkvene opštine u Sarajevu i Saborne crkve svete Trojice u Mostaru. 

Sa parohom Radivojem Kruljem, jerejom Nemanjom Đureinovićem i protojerejem Velimirom Divljanovićem potpisani su ugovori o podršci u radu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Sarajevu i Saborne crkve u Mostaru .

Potpisani ugovori se odnose na poboljšanje uslova i kvaliteta vjerskog života srpske vjerske zajednice i izgradnje objekata SPC-a.

“Nastavljamo podršku svim vjerskim zajednicama, nedavno smo podržali dio projekata Islamske zajednice, danas Srpske pravoslavne crkvu i narednih dana ćemo posjetiti katoličku vjersku zajednicu. Potrebe su u uglavnom iste, izgradnja infrastrukture, obnova vjerskih objekata i podrška u funkcionisanju vjerskog života. Nastavit ćemo s podrškom jer prisustvo vjerskih lica u povratničkim sredinama je dodatna podrška povratnicima”, kazao je ministar Ramić 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će,  kroz potpisane ugovore, sufinansirati projekte restauracije, konzervacije i obnove ikonostasa mobilijara Saborne crkve u Starom Gradu, kao i projekat izrade idejnog rješenja za rekonstrukciju restauraciju partnera Stare crkve u općini Stari Grad i nastavak radova na obnovi Saborne crkve  Mostaru. 

Tom prilikom su jerej Đureinović, protojerej Divljanovići Paroh Krulj upoznali ministra Ramića aktivnostima koje se provode na izgradnji i obnovi infrastrukture i objekata koji su vlasništvo SPC-a.

“Ovo je dugogodišnja saradnja s Ministarstvom i ministrom Ramićem, jako važno da su Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica prepoznali važnost obnove Saborne crkve jer je Saborna crkva jedan od simbola Mostara, a Mostar je simbol Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine”, kazao je paroh Radivoje Krulj

Potpisan je ugovor i za Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu Dolačka u Novom Sarajevu za sanaciju krova kupole pravoslavnog hrama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prijava na javni poziv