Ministar Ramić u posjeti Prijedoru: Ugovori za obnovu 15 stambenih jedinica povratnicima

Ministar Ramić u posjeti Prijedoru: Ugovori za obnovu 15 stambenih jedinica povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je boravio u Gradu Prijedoru, gdje je u Skupštini Grada Prijedora potpisao ugovore o dodjeli građevinskog materijala za 15 povratničkih porodica. Pored ministra Ramića, ugovore su potpisali gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i korisnici pomoći.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 165.000,00 KM, a sredstva je osiguralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u Budžetu Ministarstva za 2019. godinu.

„Na području Prijedora u proteklom mandatu Ministarstvo je osiguralo sredstva za obnovu skoro 50 stambenih jedinica povratnicima te za tu namjenu izdvojilo sredstva u iznosu od 505.000,00 KM. Uglavnom riječ je o donaciji građevinskog materijala za obnovu kuća. Naša opredjeljenje je da budemo prisutni na cijelom prostoru naše zemlje i osiguramo podršku svim povratnicima kojima je najpotrebnija“, kazao je federalni ministar Edin Ramić te je dodao da je lakše djelovati u povratničkim sredinama gdje postoji uspješna saradnja sa lokalnim vlastima.

„Ukoliko od jedinica lokalne samouprave imate partnersku saradnju i podršku, kao i sufinansiranje povratničkih projekata, onda se zajedno uradi dosta više. Današnje prisustvo gradonačelnika i predsjednika gradske skupštine Prijedora šalje pozitivnu poruku i najavljuje da ćemo u narednom periodu više zajedno raditi na povratku i njegovoj održivosti na području Prijedora. To nas ohrabruje i raduje“, poručio je ministar Ramić.

Također je dodao da su povratnici sa područja Prijedora uključeni i u druge programe Ministarstva, tako je u proteklom periodu ukupno obezbjeđeno oko dva miliona KM za projekte infrastrukture, održivog povratka te humanitarne programe, ali i programa koji su namjenjeni mladima. Tako je iz Prijedora u tekućoj godini 58 studenata povratnika korisnika stipenedije i 38 porodilja korisnica jednokratne novčane pomoći na programima Federalnog ministarstva.

Među današnjim potpisicima ugovora je i povratnik Senadin Ramić, koji nije krio radost radi donacije.

„Živim sa suprugom i dva sina, dogradnja naše kuće znači i bolje uslove za moju djecu. Svi smo obradovani činjenicom da smo jedno od najvažnijih životnih pitanja trajno riješili, a to je siguran krov nad glavom“, istakao je Senadin Ramić, povratnik u Prijedor.

Potpisivanju i uručenju današnjih ugovora povratnicima prisustvovali su i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković te predsjednik Skupštine Grada Ajdin Mešić.

Inače, korisnici danas uručene pomoći su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je do sada obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u skoro 70 općina na području cijele Bosne i Hercegovine.

Prijava na javni poziv