Osigurana sredstva za sanaciju i asfaltiranje puta u povratničkom naselju Kuti u Općini Sokolac

Osigurana sredstva za sanaciju i asfaltiranje puta u povratničkom naselju Kuti  u Općini Sokolac

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je sa načelnicima općina Sokolac i Trnovo, Milovanom Bjelicom i Ibrom Berilom, potpisao Sporazum o udruživanju sredstava za sanaciju i asfaltiranje putnog pravca Pećnik – Kuti u Općini Sokolac.

Riječ je o putnom pravcu koji ima veliki značaj za povratničku zajednicu na ovom području. Ukupna vrijednost radova iznosi 60 hiljada KM, od čega su po 20 hiljada KM osigurali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica te općine Sokolac i Trnovo.

“Sanacija i izgradnja lokalnih puteva imaju veoma značajnu ulogu u poboljšanju saobraćajne komunikacije te uslova života povratnika. Kada udružimo sredstva sa lokalnim zajednicima onda imamo brže i veće rezultate. Tako je i u ovom konkretnom primjeru, dvije općine, Sokolac i Trnovo su pokazali interes za zajedničku saradnju i mi ćemo zajedno sanirati i asfaltirati putni pravac Pećnik-Kuti čija je ukupna dužina 1.500 metara. Zasigurno će ovaj lokalni put imati ključnu ulogu u održivosti povratka na ovom području, povezati mjesnu zajednicu sa dvije općine te olakšati pristup brojnim potrebama povratnika”, kazao je federalni ministar Edin Ramić.

Načelnik Općine Sokolac Milovan Bjelica, čija je općina u potpisanom sporazumu nosilac projekta istakao je važnost ovog projekta, ali i saradnje sa lakalnim zajednicima i drugim nivoima vlasti..

“Mi smo iz Općine Sokolac prije mjesec dana uputili zahtjev Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za dodjelu novčanih sredstava za sanaciju putnog pravca Pećnik – Kuti, a na osnovu iskazane potrebe mještana povratnika naseljenog mjesta Kuti u Sokocu. Činjenica jeste da je putem donacija i ličnog učešća povratnika obnovljeno oko 65 povratničkih objektaa u ovoj općini, ali za egistenciju je potrebna i adekvatna putna komunikacija. Evo vrlo brzo smo se organizirali i već danas potpisali sporazum”, kazao je načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

Važnost saniranja i izgradnje ovog puta prepoznala je i Općina Trnovo.

“Projekti infrastrukture jačaju razvoj ovog kraja i svakako će biti od koristi za sve naše građane, a posebno povratnike. Općina Trnovo radi boljih uslove života i rada povratnika, te povezivanja sa administrativnim centrima prepoznala je ovaj zahtjev te učestvujemo sa trećinom sredstava. Bez putne komunikacije nema ni održivosti a ni razvoja lokalnih zajednica”, poručio je načelnik Trnova Ibro Berilo.

Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u budžetu za 2019. godinu za infrastrukturne projekte u povratničkim sredinama na prostoru cijele Bosne I Hercegovine osiguralo ukupna sredstva u iznosu od oko 7,5 miliona KM.

Prijava na javni poziv