Pale FBiH: Deset porodica dobilo ključeve stanova

Pale FBiH: Deset porodica dobilo ključeve stanova

U općini Pale u Federacija BiH danas su uručeni ugovori korisnicima za deset porodica korisnika kolektivnih,  alternativnih smještaja  i porodica iz ranjivih kategorija.

Uručenju ugovora su prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijerka BPK Aida Obuća i načelnik općine Pale FBiH Almin Ćutuk. 

Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121-og  kolektivnog centra. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 % na području Federacije Bosne i Hercegovine. 

Na području Federacije BiH u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta sa ukupno 351 stambenom jedinicom za devet podprojekata koji se realiziraju na području Grada Bihaća, Gračanice, Mostara, Čapljine, Živinica i Lukavca, kao i na području općina Ključ, Kalesija i Foča/Ustikolina.

Do sada je završena sanacija i izgradnja objekata za 27 podprojekata sa ukupno 653 stambene jedinice. Od čega je useljeno 507 stambene jedinice, a do kraja godine planira useljenje još 146 porodica u nove stambene jedinice u općinama Velika Kladuša, Čelić, Goražde, Mostar i Ilidža.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prijava na javni poziv