Ministar Ramić posjetio Vlasenicu: Pritisci na povratnike ne doprinose suživotu

Ministar Ramić posjetio Vlasenicu: Pritisci na povratnike ne doprinose suživotu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Vlasenicu, gdje je razgovarao sa predstavnicima povratnika o posljednjim pritiscima na povratnike u ovom gradu.

Ministar Ramić razgovarao je sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Nurdinom-ef. Grahićem, bošnjačkim odbornicima u Skupštini opštine Hasanom Topalovićem i Mirzetom Redžićem, koji su ga upoznali o stanju povratničke zajednice, sa osvrtom na zadnja dešavanja koja ukazuju na određenu vrstu pritiska na povratnike od strane politički instruisanih organizacija.

“Saslušali smo ljude koji ovdje žive, vratili se na svoja imanja i odlučni tu da ostanu. U razgovoru s njima dolazimo do saznanja da ovakvi pritisci traju određeni vremenski period. Vrlo česti su različiti oblici diskriminacije prema povratničkoj zajednici. Takav vid ponašanja političkih ili bilo kojih drugi organizacija prema povratničkoj zajednici nećemo dozvoliti. Naše opredjeljenje jeste život zajedno, ali to znači ista prava za sve. Zadnja dešavanja ukazuju da određene političke skupine i organizacije ugrožavaju proces pomirenja svojom retorikom  i izazivanjem tenzija. Bošnjački predstavnici iako su manjina neće šutjeti na bilo koju vrstu pritisaka i diskriminacije. Ovo je i prilika da pozovemo institucije sudstva i tužilaštva da adekvatnom sankcijom spriječe i eventualne buduće napade. Time će vratiti osjećaj sigurnosti među povratnike. Međunarodna zajednica treba najozbiljnije da shvati loše poruke koje vrlo često čujemo od političkih predstavnika u entitetu RS”, kazao je Ramić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prijava na javni poziv