Ministar Ramić u Zvorniku: Dijaspora i domaći privrednici su ekonomski generatori u održivom povratku

Ministar Ramić u Zvorniku: Dijaspora i domaći privrednici su ekonomski generatori u održivom povratku

Povratnike u mjesnoj zajednici Drinjača u Zvorniku posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Ministar Ramić i  predsjednik  Skupštine Grada Zvornika Mensur Selimović razgovarali su sa povratnicima i nekoliko privrednika iz ove mjesne zajednice.

Interes za izgradnju infrastrukture i moguća zajednička ulaganja  pokazali su i mještani zaseoka Baručići koji žive van granica Bosne i Hercegovine, te uspješni privrednici koji žele pružiti pomoć u realizaciji projekata.

“U kontinuitetu pomažemo svoje mjesto kroz različite projekte. Želimo i bolju saradnju koja će značiti bolji život ljudima koji ovdje žive. Naši godišnji odmori se provode najradije u mjestima iz kojih smo otišli. Osjećamo da možemo i trebamo učiniti više za naš rodni kraj. Današnja posjeta predstavnika Grada i Ministarstva nas ohrabruje i daje dodatan motiv za realizaciju nekoliko važnih projekata u Drinjači”, kazao je Mido Alić, koji danas živi i radi u Njemačkoj

Izgradnja putne infrastrukture je prvi zajednički projekat.

“Svaka inicijativa koja dolazi iz povratničkih sredina nas obraduje. Pogotovo ako to udruženim snagama rade ljudi koji su direktni korisnici i žive tu, sa komšijama koji rade van granica naše domovine i domaći privrednici. Lokalna zajednica zajedno sa višim nivoima vlasti mora naći način da ih podrži i na taj način zajedničkim naporima popravljati kvalitet života povratničke populacije. Podržavam svaki vid udruživanja resursa koji će koristiti ljudima, olakšati dolazak da obrađuju imanja, nova zaposlenja, školovanje djece i mladih, otvaranje poslovnih jedinica u povratničkim sredinama i sl.”, zaključio je ministar Ramić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prijava na javni poziv