Značajnija podrška održivom povratku u Stocu, Berkovićima i Ljubinju 

Značajnija podrška održivom povratku u Stocu, Berkovićima i Ljubinju 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je Berkoviće, Ljubinje i Stolac. 

Sa načelnicima/gradonačelnicima je razgovarao o najznačajnijim infrastrukturnim projektima koje je neophodno realizirati u povratničkim sredinama.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će u narednom periodu značajnije podržati projekte koji će popraviti uslove života povratnika, posebno u izgradnji putne komunikacije i druge infrastrukture kao preduslova za održivi povratak. 

“Današnja posjeta je dodatni iskorak u saradnji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ovih lokalnih zajednica. Raduje me da je konačno riješen dugogodišnji problem nedostatka haremskog prostora za ukop u Stocu, jer su dva mezarja potpuno ispunjena. Ovaj primjer pokazuje da su pozitivni iskoraci i nužna saradnja na unapređenju uslova života povratnika ne samo mogućnost nego i realnost. Svi nivoi vlasti u državi Bosni i Hercegovini trebaju raditi i sarađivati u podržavanju održivog povratka i ostvarenju prava ove populacije. Sa načelnicima Ljubinja i Berkovića smo razgovarali o nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u povratničkim sredinama čija realizacija je prioritetna u ovim sredinama”, ističe ministar Dizdar 

 Dizdar je prisustvovao i svečanosti prilikom proglašenja pobjednika u JU Srednja škola Stolac, a koja se odnosi na primjenu naučno utemeljenog programa prevencije nasilja i promocije zdravih životnih stilova kod mladih pod nazivom “Škola izvrsnosti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prijava na javni poziv